Pe Cer E Soare

Just another WordPress.com weblog

Piata auto de la noi si de aiurea (1)

Posted by peceresoare pe 17 Decembrie 2008


In Marea Britanie, vanzarile de autoturisme au cazut cu 37% în noiembrie iar piata privata (persoane fizice) este in cadere libera cu 45% !!! Guvernul englez reduce pentru toata economia TVA -ul de la 17.5% la 15% – cu aplicare din Decembrie 2008… [sursa: Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT)]

In Românica, imediat dupa alegeri, guvernul „LIBERAL” Tariceanu a aprobat pe 4 decembrie triplarea taxei auto pentru masinile second hand aduse din UE sau de oriunde. Nimeni din clasa politica nu a comentat sau cel putin nu a fost vehement si vizibil. Ma asteptam macar la Vadim sau Becali sa cotcodaceasca, insa nimic. Liniste pe toata linia frontului. Parca e un razboi intre cetateni si guvernanti. Azi Tariceanu declama ” stat de drept” „egalitate in fata legilor” „derapaje in ceea ce priveste drepturile omului si economia de piata”. Care stat de drept cand cetatenii sunt ignorati. In statul de drept deciziile se iau asa? – pe genunchii unor importatori / producatori auto total interesati in distrugerea pietei la mana a 2- a ? Despre ce concurenta libera mai vorbeste seful liberal? Da’ cine mai e liberal? Poate Norica Nicolai – aranjata pe la Teleorman.

Ca „liberalii” si clasa politica in general respecta piata libera precum betivii postul craciunului o dovedeste inclusiv lipsa de logica si reaua intentie a noii reglementari- Piata libera este prin definitie o piata reglata prin jocul dintre cerere si oferta , in conditiile unei concurente corecte si cinstite care sa duca la satisfacerea consumatorului. In cazul cand guvernul modifica regula jocului economic si inclina balanta catre o zona anume a jucatorilor de pe piata atunci despre ce concurenta corecta mai poate fi vorba. In buzunarele comerciantilor de masini noi intra inclusiv subventia din programul rabla. Subventie data de la buget !!!! Adica de la stat, adica de la noi cetatenii – ne-a intrebat cineva? Asta da democratie.

Se tot face tam-tam cu poluarea si alte aiureli. Dar nimeni nu prezinta o statistica a intrarilor din acest an pentru masinile second hand. Cate au fost mai vechi de 5 ani? dar mai vechi de 10 ani? care este motorizarea EURO1-2-3-4-5? si capacitatea cilindrica? nimic liniste ca’n cimitir..ul de masini.

Ca totul e pe bani – dar nu pentru popor – o dovedeste inclusiv lipsa oricaror calcule sau cel putin lipsa publicarii lor. Ma refer aici la faptul ca nici un guvernant, importator de autovehicule noi, adica nici o parte interesata nu comenteza si nu prognozeaza cu cat va scadea piata „autoturisme noi” pe cale naturala ( citeste criza financiara ) si implicit cu cat vor fi diminuate veniturile bugetare din aceasta cauza? Oare nu cumva stimularea pietei la mana a 2-a este o solutie valabila si pentru compensarea partiala a pierderilor la buget? Pe mine chiar nu ma intereseaza ca nu stiu care importatori dau faliment si se inchid 10 service-uri si cateva sute de oameni migreaza in afaceri mai mici sau isi deschid propriile afaceri. La asta de ce nu va ganditi dragi guvernanti – sa stimulati activitatea de service si intretinere auto? dar ideea asta intr-un gand viitor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: