Pe Cer E Soare

Just another WordPress.com weblog

UMAMI – un gust savuros … si natural !

Posted by peceresoare pe 23 Februarie 2011


  • UMAMI – vine din japoneza unde inseamna „gust savuros” si este denumirea unuia dintre cele 5 gusturi importante: dulce, acru, amar, sarat si … umami.  Descoperit de profesorul japonez Kikunae Ikeda ( Tokyo Imperial University) , in 1908. In 1985, la primul congres UMAMI – a fost recunoscut ca gustul glutamatilor şi nucleotidelor si este acum acceptat ca al 5-lea gust de baza. Cand alimentele bogate  in glutamat sunt combinate cu ingredientele care au ribonucleotide, intensitatea gustului rezultat este mai mare decât gustul fiecaruia dintre ele. Acesta este motivul pentru care japonezii in dashi (o supa renumita si de baza in bucataria japoneza) combina alge de mare cu file de sardine sau de ce italienii combina branza Parmesan cu sosul de rosii !!! sau de ce romanii consuma cu atat apetit „rosii cu branza” senzatia de gust umami a acestor ingrediente amestecate depaseste gustul fiecaruia in parte. Combinatii naturale si sanatoase ! In rosiile copate umami este prezent
  • Gustul umami este comun la produsele alimentare care conţin niveluri ridicate de L- glutamat, mai ales in peste, mezeluri, legume (de exemplu, ciuperci, rosii coapte) sau ceai verde si in produse fermentate (de exemplu:  branzeturi, paste creveti , sos de soia, etc)
  • de la gustul natural sau cel natural obtinut din combinatii de alimente (vezi mai sus) aici si pana la monoglutamatul de sodiu sintetic sau sarea chinezeasca este cale lunga si o industrie chimica infloritoare  …. vezi un interesant documentar :

Romania, te iubesc: Umami, al cincilea gust „periculos de bun”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: