Pe Cer E Soare

Just another WordPress.com weblog

Scufundarea Japoniei – cutremur de 8,9 (update 9,0) grade pe Richter si Tsunami

Posted by peceresoare pe 11 Martie 2011


update Marti 15 martie. U.S. Geological Survey (USGS) a actualizat magnitudinea cutremurului din 11 martie 2011 (nordul insulei Honshu) Japonia, la 9,0 (estimarea anterioară a fost de 8,9). Independent, seismologii japonezi au actualizat si ei tot la 9,0 magnitudinea cutremurului. Aceasta magnitudine plaseaza cutremurul pe locul al patrulea din lume (1900 – la zi) şi cel mai mare intamplat in Japonia de cand se fac inregistrari instrumentale moderne (de 130 de ani). Situatie grava la centrala nucleara. Reactoarele cad unul dupa altul.  Din 11 martie si pana pe 15 martie, in Japonia s-au inregistrat 467 (patrusutesasezecisispate) cutremure cu magnitudine peste 4. Dintre acestea 34 au fost intre 6 si 7 (inclusiv) pe scara Richter. Comparativ, in toata luna martie 2010 au fost doar 32 cutremure dintre care unul singur peste 6 !

update – Duminica 13 martie: Japonia se confruntă în prezent cu cea mai gravă criză de după război  – declara premierul Kan

Autoritatile locale declara că 80.000 de oameni trebuiesc evacuati din zonele din jurul centralei nucleare cu probleme.
Numărul morţilor va depasi probabil 10.000 – declara duminica şeful poliţiei Miyagi. Aproximativ 9500 de persoane lipsesc in oraşul Minamisanriku – prefectura Miyagi . Au fost planificate opriri ale curentului electric, zilnic,  in fiecare regiune timp de 3 ore. Masura se va mentine pana la sfarsitul lui Aprilie. Agenţia de Meteorologie din Japonia sustine ca magnitudinea cutremurului de vineri, care a lovit coasta Pacificului de nord-est a Japoniei, a fost de 9,0 în loc de 8,8 cum a anunţat anterior.

Explozie la fabrica nucleara nr. 1 Fukushima, 4 accidentati : Tokyo Electric (12 martie 10:14). Este afectat miezul reactorului 1. Gradul deteriorarii inca necunoscut. Barele de combustibil nuclear au fost expuse aerului atmosferic din cauza pierderii prin evaporare a apei de racire . Este posibil ca in acele momente cesiul radioactiv sa fi fost degajat in atmosfera. Departamentul de pompieri din Tokyo trimite o echipa speciala la fata locului. Explozia a survenit in urma unui cutremur. Acoperisul reactorului respectiv s-a prabusit. Nissan, Honda intentioneaza să-si suspende producţia in toate fabricile din Japonia.

  • primul ministru al Japoniei avertizeaza populatia sa fie pregatita pentru replici de aceeasi intensitate ca si cutremurul initial. (17:30 ora Romaniei). La fel si pentru replici tsunami
  • breaking news – agentia Kyodo – 17:01 ora Romaniei – Politia Japoneza confirma 110 morti, 350 persoane sunt date disparute si alte 544 sunt ranite
  • breaking news – agentia Kyodo – 18:31 ora Romaniei – Politia Japoneza confirma 133 morti
  • Cutremurului care a lovit Japonia în această dimineaţă a deviat axa de rotaţie a Pământului cu aproape 10 cm. Este rezultatul preliminar al studiilor efectuate de INGV, Institutul National de Geofizica si Vulcanologie din Italia. sursa: Corriere della Sera> Externe> axa Pământului s-a deplasat 10 cm ; Aceasta schimbare, însă, nu afectaza în nici un fel vieţa umana sau mediul fizic al Pământului.
  • breaking news – agentia Kyodo – 18:51 ora Romaniei – numarul mortilor probabil ca va depăşi 1000; 1800 case distruse in prefectura Fukushima (probabil din cauza daramarii unui baraj). In aceeasi prefectura, nivelul radiatiilor este in crestere la reactorul 1 al centralei nucleare de la Fukushima
  • breaking news – agentia Kyodo – 20:19 ora Romaniei – Politia Japoneza confirma 151 morti
  • breaking news – agentia Kyodo – 22:24 ora Romaniei – Politia Japoneza confirma 184 morti

Cel mai puternic seism din ultimii 140 de ani ! (de fapt din istoria Japoniei…) Conform BBC – inceput la ora locala 14:46 (05:46 GMT), cutremurul a avut 8.9 grade pe Rihter. Oceanul s-a revarsat peste coastele Japoniei – torente cu case, vapoare, masini, materiale, navalesc peste asezarile aflate in apropierea tarmului. Cutremurul a provocat incendii in mai multe localitati, inclusiv Tokyo, si autoritatile se tem de existenta a numeroase victime. Prim-ministrul Naoto Kan a declarat că nu au existat scurgeri de radiatii de la centralele nucleare care de fapt s-au oprit automat in siguranta. Specialistii estimeaza ca o replica de peste 7 grade sa se produca in viitorul imediat.

locatie epicentru 38.322°N, 142.369°E
adancime : 32 km
regiune: langa coasta estica a HONSHU, JAPAN. Honshu este cea mai mare insula din Japonia; include oraşele Tokyo, Osaka, Kyoto si Yokohama.
Cutremurul a avut loc ca urmare a frictiunilor din apropierea zonei de subducţie intre placile Pacific si America de Nord. Placa Pacific se misca aproximativ spre vest fata de placa America de Nord, cu o viteză de 83 mm / an. Retineti că unii autori impart această regiune in mai multe microplaci care definesc impreună miscările relative intre placile Pacific, America de Nord şi Eurasia. Acestea includ microplacile Okhotsk si Amur, respectiv, care sunt parte a Americii de Nord şi Eurasia.

Cutremurul de azi (11 martie) a fost precedat de o serie de alte cutremure mari în cursul ultimelor două zile, începând cu 9 martie, cu un 7.2 grade si continuand cu inca 3 cutremure mai mare de 6 grade in aceeasi zi.

Pana la ora 12:52 sunt 30 morti si 20 disparuti. Cutremurele vin unul dupa altul (4-5-6 grade). ora 14:54  60 morti si 80 de incendii de mari proportii. Tsunami generat de cutremur, cu valuri de peste 10 metri în înălţime, a lovit portul Sendai şi a devastat o mare parte din nord-estul Japoniei. Este prima oara cand am vazut apa curgand cu insule de foc: 

Avertizarea de tsunami a fost extinsa si pentru Filipine, Indonezia, Taiwan, Rusia coasta Pacificului, Hawaii si coasta vestica a US of A. La ora Romaniei 12:04 valul tsunami a ajuns pana in Hawai. Centru de atentionare Tsunami Pacific a mentionat ca valul ar putea ajunge pana in Chile.

statistica: cele mai mari cutremure din 1900 la zi:

Strongest earthquakes

9.52 Chile (1960)
9.2 Alaska (1964)
9.1 Offshore, Northern Sumatra (2004)
9.05 Kamchatka, Russia (1952)
8.8 Offshore, Chile (2010)
8.8 Offshore, Ecuador (1906)
8.7 Offshore, Alaska (1965)
8.62 Northern Sumatra (2005)
8.6 Tibet (1950)
8.6 Offshore, Alaska (1957)
Sursa: USGS

din 16 cutremure majore (inclus cel de azi din Japonia) 8 (opt) dintre ele s-au intamplat in lunile februarie (4) si martie (4)

ultima ora – Japonia declara stare de urgenta nucleara din cauza reactorului de la Fukushima no. 1 nuclear plant. ” reprezentantii Tokyo Electric au spus că o defectiune la un echipament a făcut imposibila racirea a două reactoare nucleare.

. Miezul reactorului rămâne fierbinte şi încă are nevoie de răcire.

imagini apocaliptice cu vapoare care se indreapta catre masinile de pe drumuri

11 martie 2011 vinerea neagra si pe bursa

903 zboruri interne anulate; Honda a suspendat activitatea la uzina de asamblare din Saitama, în apropiere de Tokyo ;

urmariti in filmuletul de mai jos de cat calm, realism, curaj si devotament pt. locul de munca dau dovada angajatele unui supermarket : 

Cutremurul din Japonia nu va afecta România, a declarat astazi, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Marmureanu. El a mai adaugat ca in Romania NU SE POATE PRODUCE NICIODATA UN CUTREMUR DE O ASA INTENSITATE SI MAGNITUDINE. Eu completez ca nici tsunami pe Marea Neagra nu o sa vedem.

Gafa de proportii pe realitatea.net si Realitatea TV care anunta 88000 disparuti, traducand eronat o stire de pe kyodonews.jp. Asa cum tot zic eu de multa vreme : ziaristii copi-paste au invadat mass media de pe la noi. Pana la urma am identificat ca natafletul era de la BBC – vezi link http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12307698 la ora 14:43. Probabil ca pe Kyodo news stirea era la modul: death toll from the Japan quake rise to 88, 350 missing.

O alta pacalaeala care circula acum pe net si pe la ziaristii (blogii) copi-paste este cea cu perigeul lunar. Pentru cei care doresc sa cunoasca – perigeul lunar (distanta cea mai mica intre pamant si luna) se atinge o data la fiecare 27,554550 zile. (27 zile, 13 ore, 18 min. si 33 sec)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: