Pe Cer E Soare

Just another WordPress.com weblog

Andrei Plesu despre Crin Antonescu: ” Un politician second-hand „

Posted by peceresoare pe 25 martie 2011


In Dilema veche, nr. 371, 24-30 martie 2011 Andrei Plesu spune adevarurile necesar a fi spuse despre speranta avorton a politichiei romanesti: Crin Antonescu.

citat: „Ajuns într-o poziţie pentru care nu avea anvergura necesară (cam ca, în alt context, Emil Constantinescu), omul a căzut victima unei iluzii de sine înduioşătoare pînă la un punct, iritantă în cele din urmă. Spus pe româneşte, s-a cam smintit. … Dl Crin Antonescu nu poate raporta nici o ispravă semnificativă de-a lungul carierei sale politice. Punctul ei cel mai înalt a fost ieşirea din cursă înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale şi căderea euforică în braţele lui Mircea Geoană. … A înţeles, …că succesul se obţine pe două căi: verbiaj supraabundent, „şfichiuitor“, de băiat „haios“ şi gata de harţă, şi fente politice „abile“, „pragmatice“, fără prejudecata coerenţei. Psihanalitic vorbind, modelul lui e Traian Băsescu. … Rică Venturiano se joacă de-a Vlad Ţepeş. … se bălăceşte în sofisme ieftine pentru a-l obloji pe Dan Voiculescu, ba vrea să construiască „trainic“ cu UDMR, ba se luptă cu iredentismul, mirosind pîrtia electorală pe care i-o poate deschide un obosit discurs naţionalist. Strategiile lui, oricît de zgomotoase, au ceva provincial, de import, fără armătură şi fără contur. … Da, dar Dan Voiculescu – cum rezultă din verdictul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – n-a avut, pur şi simplu, „legături“ cu securitatea (concretizate în rapoarte de serviciu rutiniere), ci a făcut poliţie politică. Adică a turnat oameni. Nuanţă pe care dl Antonescu, în retorica lui şmecheră, o trece, sprinţar, cu vederea. Ce să mai zic de proaspăta sa ieşire împotriva Adrianei Săftoiu? De ani de zile aştept să văd apărînd, pe scena politică românească, un domn. S-ar fi putut spera ca cercurile liberale să livreze unul, mai ales dacă cel de la vîrf e, de bine, de rău, profesor. Speranţă naivă. „Domnul“ Antonescu vorbeşte ca un rîndaş: Adriana Săftoiu e „o femeie pedistă“, o „moralistă second-hand“, care scoate „ţipete ascuţite“. Vorbe de „băiat fin“ care se dă în petic. …

De ce mă ocup de Crin Antonescu (şi nu de Băsescu, vor zice distribuitorii de contra-indulgenţe)? Păi de Băsescu m-am ocupat de mai multe ori, chiar dacă nimeni nu-şi aminteşte. Dar Băsescu e mai degrabă pe culoarul de ieşire din scenă. Pe cînd dl Antonescu tinde să-mi amaneteze viitorul. Şi privesc această perspectivă cu o melancolie istorică. N-avem noroc şi nu ştim să ni-l facem. Evident, nimeni nu e definitiv pierdut. Domnului Antonescu trebuie să i se acorde şansa de a-şi veni în fire. Dar mă tem că singurul rezultat al textului de faţă va fi o enervare precipitată, asezonată cu cîteva prostioare care să mă dea gata. Eu, totuşi, am răbdare. Poate că, într-un tîrziu, nu prea tîrziu, dl Antonescu se va decide să se schimbe. Să se remodeleze. Să fie mai puţin Crin Antonescu.

Incredibil de adevarat si la obiect. Andrei Plesu simte la fel ca multi fara speranta. Din pacate trebuie doar sa-i contrazic finalul. Crin Antonescu NU POATE SA SE SCHIMBE SI NICI NU POATE FI SCHIMBAT, CU FORTA, DIN’AFARA. Asa cum a fost, este si acum si va fi si maine. Un om care si-a tradat consoarta, pe patul de moarte, nu trebuie sa ne amanateze nici macar un minut din viitorul nostru. Daramite un mandat de 5 ani! Atitudinea de smecher de Covaci si pactul cu diavolul securisto-comunist (Psd + turnatorul Felix Voiculescu) nu a facut decat sa distanteze PeNeLe de Romania de azi si de maine. Practic Antonescu poate fi acuzat ca prin atitudine, comportament si strategie politica a ridicat multe mingii la fileu pentru PDL. Speranta mea este ca ” într-un tîrziu, nu prea tîrziu” intelectualii onesti se vor (re)implica in politica, spre binele majoritatii. UPDATE 31 OCT 2011 – in Bulgaria vecina, Rosen Plevneliev (un politican tanar, grizonat si nevopsit), candidatul partidului de guvernamant GERB de centru-dreapta, a castigat alegerile prezidentiale. Plevneliev, care a fost ministru pentru dezvoltare regionala in Cabinetul Borisov din 2009 pana in 2011, pare a fi castigător in alegerile prezidentiale din Bulgaria, alegeri derulate duminica, 30 oct. 2011.
Plevneliev il invinge pe candidatul Partidului Socialist Bulgar, Ivailo Kalfin, obtinand 55,3% din voturile exprimate, potrivit exit-poll de Gallup;
Aviz PNL. Asocierea cu PSD naste monstrii ! In PNL este un singur potential viitor presedinte al Romaniei – MIRCEA DIACONU. punct.

Mai mult – Crin Antonescu poate fi un subiect de studiu psihologic (si psihiatric). Ducerea mainii la gura reprezinta un semnal de alarma pe care il trage organismul in momentul in care este cuprins de panica, de anxietate sau de uimire. Acest gest are aceeasi semnificatie pe care o are si mancatul pielitei de pe buze sau roaderea unghiilor. Arata preocupare si ingrijorare, exprima neliniste. Mai denota si faptul ca ceva este in neregula si ca persoana care face gestul respectiv se simte temporar amenintata sau ca minte. Domnul respectiv m-a uimit cu prezenta mainilor la gura si nu cred ca ar trebui sa-i fie incredintat pe mana un autobuz cu calatori si cu atât mai mult, o tzara ! – iata exemplele:
Crin este Greu de … necitit sau usor de citit. Serviciile stiu de ce si sper sa nu ajunga mai mult decat groparul modern al PNL.

Reclame

3 răspunsuri to “Andrei Plesu despre Crin Antonescu: ” Un politician second-hand „”

  1. cosmin galea said

    Crin Antonescu : incrancenat, jenant in discurs, artagos, alunecos, reptilin, inoportun-martial,in polemica vizeaza persoane si nu argumente, jalnic mercenar de serviciu al PNL. N-are cum fi mai breaz decat locul din care provine. O tara nu e un loc viran, Crin A. e un reprezentant de marca al unei tari in deriva…

  2. […] si in viziunea fara plagiat a lui Andrei Plesu Andrei Plesu despre Crin Antonescu: ” Un politician second-hand “ Like this:LikeBe the first to like this […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: