Pe Cer E Soare

Just another WordPress.com weblog

Referendumul grec aprinde mânia germana, pietele financiare sub lovituri

Posted by peceresoare pe 1 Noiembrie 2011


!!! GRECIA ESTE IN PRAGUL UNEI REVOLUTII !!!
REUTERS
Decizia soc a prim-ministrului grec George Papandreou

George Papandreou

de a convoca un referendum cu privire la planul de salvare a Greciei a atras amenintari voalate din partea Germaniei si a pus sub lovirturi pietele financiare, deja afectate de criza euro.
Politicienii europeni s-au plans de faptul ca Atena incearca sa se furiseze in afara acordului de salvare, deja convenit saptamana trecuta, cu posibile consecinte dezastruoase pentru intreaga uniunea monetara. Este nevoie de precautie, deoarece intrebarea exacta care urmeaza sa fie supusa aprobabrii sau infirmarii grecilor ramane inca necunoscuta.
Reactia Germaniei, care finanteaza o mare parte a planului Uniunii Europene de salvare a Greciei, a fost de furie abia disimulata. Un lider al coalitiei de centru-dreapta a cancelarului german Angela Merkel, a declarat ca a fost „iritat” de anuntul lui Papandreou şi ca zona euro ar trebui sa ia in considerare oprirea fluxului de bani pompat in Grecia, flux care a mentinut-o pe linia de plutire pe tot parcursul anului. „Aceasta suna pentru mine ca si cand cineva incearca sa se ​​furiseze din ceea ce s-a convenit – un lucru ciudat de comportament” a declarat Rainer Bruederle, lider parlamentar al liber-democratilor si fost ministru al economiei germane.
Pietelor financiare, incurajate initial de noul plan de salvare pentru Grecia, bomba lui Papandreou le-a picat cat se poate de prost. Jucatorii s-au orientat imediat catre investitii mai sigure, lovind in pretul actiunilor si pedepsind moneda euro. „Riscul este ca un NU de la greci sa deraieze complet eforturile de salvare,” … spune un trader pe bursa de la Paris. Pe pietele valutare, euro a scazut mai mult de 1% fata de dolar si de yenul japonez, investitorii reducandu-si masiv expunerea pe moneda comuna.

Germanii pe strazile din Berlin si-au exprimat exasperarea despre intregul proiect euro. „Tot ce am înteles este faptul ca grecii continua sa ne creeze probleme. Ne-ar fi mai bine fără euro”, a declarat Bert Kuehn.
„Dacă Grecia voteaza ” nu „, asta va insemna o criza politica”, a declarat secretarul de stat spaniol pentru Uniunea Europeană, Diego Lopez Garrido.

Referendumul propus de prim-ministrul grec, George Papandreou, risca stabilitatea sistemului financiar global si poate impinge Europa intr-o noua recesiune, declara Brewer Dolphin strateg sef Mike Lenhoff.

Laureatul Nobel, economistul Christopher Pissarides, prins starea de spirit a incertitudinii: „Este dificil de prezis ce se va intampla in Grecia, in cazul in care aceasta respinge planul de salvare. Va fi destul de rau pentru Uniunea Europeana si pentru zona euro, în special, dar va fi de departe mai rău pentru Grecia.
„In scenariul unui vot ” Nu „, Grecia va declara faliment imediat, fiind in incapacitate de plata imediata. Eu nu-i mai pot vedea in zona euro”, a spus el.

„Situaţia este atat de stransa incat, practic ar fi un vot asupra apartenentei lor la euro,” a declarat ministrul finlandez Alexander Stubb postului MTV3.

Evangelos Venizelos Ministrul GREC AL Finantelor: „Este timpul crizei”, a declarat el parlamentarilor luni. „Cetatenii vor trebui sa raspunda la intrebarea: suntem pentru Europa, zona euro si moneda euro?”

„Probabil ca au inebunit … nu asa se conduce o tara!” a spus unul dintre directorii unei mari firme grecesti, sub anonimat.

„Dl. Papandreou este periculos, el arunca aderarea Greciei la UE ca o moneda în aer,” a declarat purtatorul de cuvant al partidului de opozitie – Yannis Michelakis „El nu poate guverna si în loc sa se retraga onorabil, el dinamiteaza totul.”

Papandreou le-a spus alegatorilor greci ca de ei vor lua decizia pentru soarta tarii. „Avem incredere in cetateni, noi credem in judecata lor, noi credem în decizia lor”, a spus deputatilor Partidului Socialist.

Nigel Farage, un europarlamentar sceptic din Marea Britanie a aruncat in presa, acum cateva zile, ideea unei posibile noi aliante monetare, practic o noua moneda, intre Germania Olanda Austria si Finlanda. Cat despre criza din zona euro acesta a mai spus ca Grecia e doar inceputul. Urmeaza Irlanda si Portugalia. Italia se pregateste !

Merkel+Sarkozy cu degetele atintite inspre Grecia....


ultima ora: de la cabinetul presedintelui francez, Nicolas Sarkozy – acesta va apela telefonic in aceasta dupa-amiaza pe cancelarul german Angela Merkel pentru discutii despre decizia Greciei de a organiza un referendum pt. planul de salvare de 130 miliarde de euro (180 miliarde dolari).
Conform ultimelor sondaje de opinie, populatia Greciei se opune in marea ei majoritate noului plan de salvare.
ultima ora 03 nov. 2011 – China spera ca Uniunea Europeana isi va pune in aplicare planul de salvare, in pofida referendumului ce va avea loc in Grecia, la care populatia ar putea respinge ajutorul european si masurile de austeritate, a declarat miercuri un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei.
Reprezentantii Frantei si Germaniei nu exclud posibilitatea ca zona euro sa se micsoreze si sa fie formata numai din state cu o economie stabila, evitand astfel orice scenariu similar cu cel al Greciei, tarile periferice si cunoscute sub abrevierea PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania) s-ar opune, cel mai probabil, unei astfel de miscari, dar necesitatea formarii unei zone euro, bazate doar pe state cu adevarat puternice, nu a fost niciodata mai acuta.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: