Pe Cer E Soare

Just another WordPress.com weblog

FRANTA a aprobat legea GENOCIDULUI impotriva poporului Armean

Posted by peceresoare pe 23 Decembrie 2011


Adunarea Natională a Frantei a aprobat un proiect de lege prin care este considerata o crimă sa se nege suferinta armenilor si genocidul cauzate de turcii otomani, in timpul Primului Război Mondial.

Proiectul de lege, care pedepseste negarea genocidului cu inchisoare de un an si amenda de 45000 de euro, a fost adoptat cu o larga majoritate de parlamentari, dupa o dezbatere de aproape patru ore, a raportat DPA. Pentru a deveni lege trebuie sa fie, de asemenea, aprobat de Senatul francez.
Turcia, care respinge calificarea uciderii in masă a armenilor intre 1915 si 1917 ca genocid, a amenintat „consecinte grave”, in cazul in care legea „trece”. Dezbaterea parlamentară franceză a fost, difuzata live in Turcia.

Armenii spun  ca aproape 1,5 milioane de cetateni armeni din Imperiul Otoman au fost fie ucisi fie au murit de epuizare in marsurile fortate („camerele de gazare” ale autoritatilor otomane). Aproximativ 20 de tari au recunoscut moartea lor drept genocid. Turcia recunoaste „doar” 500000 (cincisute de mii) de victime din randurile populatiei de origine armeana.

Un roman inspirat din chinul si suferinta armenilor din acei ani este
” Cele 40 de zile de pe MUSA DAGH „- roman istoric scris in 1933 de Franz Werfel (1890-1945), un scriitor austriac impresionat de martiriul armenilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: