Pe Cer E Soare

Just another WordPress.com weblog

Crestinii se strang la Betleem

Posted by peceresoare pe 24 decembrie 2011


Cum s-a crapat de ziua, in oraselul situat la cativa kilometri sud de Ierusalim, localnicii au inceput pregatirile pentru primirea miilor de pelerini care vin sa vada la fata locului unde Isus a fost născut – in traditia biblica. Evenimentele de sambata au fost concentrate in Piata Ieslei, din centrul orasului, care a gazduit la pranz o procesiune traditionala de Craciun, urmata de concerte si alte forme de divertisment cu referire la ceea ce este cea mai mare atractie turistica a anului in teritoriile palestiniene.
Betleem (uneori scris Bethleem sau Bethlehem), arhaic Viflaim *vezi si cantecele populare de pe la noi* (in ebraica beyt lehem, «casa pâinii»; in araba „beyt lahm” = «casa cărnii») este un oras din Cisiordania, la cca. 10 km sud de Ierusalim, avand 25.000 locuitori (2000). Din 1996 orasul se afla sub administrarea autoritatii palestiniene. sursa WIKIPEDIA
Un imens pom de Craciun acoperit cu lumini si decoratiuni stralucitoare domina centrul pietei, care a fost deja umpluta cu vizitatori entuziasti, unele purtnd palarii rosii Mos Craciun, altii in straie inchise ale diverselor ordine monastice. Cantecele au umplut piata, pelerinii colindau in araba iar vanzatorii stradali faceau un comert prosper cu prajituri, dulciuri si baloane cu aer cald. Sarbatorile continua in noapte si vor culmina cu celebrarea Liturghiei de catre Patriarhul Latin Fuad Twal, cel mai vechi episcop catolic din Orientul Mijlociu. Se asteapta ca acesta sa transmita un mesaj de speranta pentru pace in Orientul Mijlociu si in intreaga lume, si de asemenea, sa se refere la revolutiile zdrobitoare care au loc in lumea araba.
Piata Ieslei din Beetlem este locul unde se afla Biserica Nasterii Domnului, construita pe locul unde crestinii cred ca Maria a dat nastere lui Isus, intr-un staul de bovine, o iesle.

Piata Ieslei din Beetlem

Piata Ieslei din Beetlem


Betleem atrage sute de mii de pelerini în fiecare an si este principala atractie turistica din teritoriile palestiniene.
sursa: Sky News

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: