Pe Cer E Soare

Just another WordPress.com weblog

CLASA 0 – Clasa pregatitoare – CLASA I – invatamant primar – norme metodologice

Posted by peceresoare pe 25 Februarie 2012


In acest post gasiti ” Metodologia privind cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare și în clasa I pentru anul școlar 2012-2013 și a Calendarului înscrierii” asa cum sunt prevazute in ordinul Min. Ed. 3064 / 19 ian 2012 si in anexele et. normele metodologice.

Atrag atentia ca la o trecere sumara in revista a normelor si a ordonantei in sine, ce fac acum cateva posturi de televiziune, INSEAMNA DEZINFORMARE. Mai mult, prin faptul ca nici avocatii care se tot perinda prin studiouri TV cat si cei care-i invita pe acolo (demonstreaza ca) nu au citit normele si legislatia, creeaza haos concertat probabil dintr-un interes pecuniar: rating pt. TV-uri si implicit reclame aducatoare de bani pe de’o parte, iar pe de alta parte onorarii pt. avocatii reprezentanti ai unor parinti. O doamna cu creier de maimuta guita pe un post  TV „parintii au facut coada la tribunale, sa dea in judecata Min. Educatiei”. Mai bine ar indica parintilor sa consume cateva minute din viata lor si sa citeasca legislatia, care dupa mine e clara si nu exista sanse ca Min. Ed. sa piarda vreun proces pe tema asta. Din pacate nici secretarul de stat Oana Badea, nici ministrul Cătălin Baba si nici purtatorul de vorbe economice al lui MeReU, aka Dan Suciu, nu au fost in stare sa informeze corect si concis. Cred ca trebuia adus Daniel Funeriu, semnataru’.

In acest post gasiti toate normativele si anexele, in format .pdf => pot fi deschise cu adobe reader . Va recomand sa le dati print si sa le cititi, marcand unde sunt informatii importante pt. Dvs. .

iata mai jos doar cateva aliniate din normele in cauza:

Cap. II, art. 5. aliniat (1) Având în vedere că, în anul școlar 2012 – 2013, vor începe învățământul primar atât copii de 6 ani, cât și copii de 7 ani, debutul școlar se poate face în acest an, în mod excepțional, în clasa pregătitoare sau în clasa I, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii

alin (2). : Stabilirea clasei în care va fi înscris copilul se face în funcție de vârsta copilului, de participarea/neparticiparea anterioară a acestuia la educația preșcolară, de dezvoltarea psihosomatică a copilului și de opțiunea părinților acestuia.

fisier pdf ordin 3064 / 19 ian 2012 : ORDIN aprobare metodologie clasa pregatitoare si clasa I 2012 – 2013

fisier pdf : ANEXA 1a. Stabilirea clasei în care va fi înscris copilul

fisier pdf : Anexa II CALENDARUL inscrierii in clasa pregatitoare

fisier pdf: Metodologie 2012 2013 clasa pregatitoare

iata mai jos citate mot a mot din 2 articole ale metodologiei.

Art. 5. (1) Având în vedere că, în anul școlar 2012 – 2013, vor începe învățământul primar atât copii de 6 ani, cât și copii de 7 ani, debutul școlar se poate face în acest an, în mod excepțional, în clasa pregătitoare sau în clasa I, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii. (2) Stabilirea clasei în care va fi înscris copilul se face în funcție de vârsta copilului, de participarea/neparticiparea anterioară a acestuia la educația preșcolară, de dezvoltarea psihosomatică a copilului și de opțiunea părinților acestuia. (3) Copiii care împlinesc 7 ani până la data de 31 august 2012 inclusiv vor fi înscriși în clasa I. (4) Copiii care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2012 inclusiv vor fi înscriși în clasa pregătitoare, cu excepția situațiilor prevăzute la alin. (5). (5) Prin excepție de la prevederile alin. (4), copiii care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2012 inclusiv pot fi înscriși în clasa I, la solicitarea scrisă a părinților, în următoarele situații:
a) dacă sunt înscriși și frecventează, în anul școlar 2011-2012, grupa mare, pregătitoare pentru școală;
b) dacă nu sunt înscriși sau nu frecventează grupa mare, pregătitoare pentru școală, în anul școlar 2011-2012, dar evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei I. In cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei I, copiii vor fi înscriși în clasa pregătitoare.
(6) Listele copiilor care sunt înscriși și frecventează grupa mare, pregătitoare pentru școală, în anul școlar 2011-2012, în format electronic needitabil, sunt puse la dispoziția fiecărei unități de învățământ care are clase de învățământ primar de către comisia județeană/a municipiului București, înainte de începerea primei etape de înscriere.

Art. 6. (1) Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012 inclusiv pot să-și înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii și ale prezentei metodologii, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice a acestora făcută de specialiști atestă pregătirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. (2) Părinții copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012 inclusiv care nu optează pentru înscrierea copiilor lor în clasa pregătitoare în anul școlar 2012-2013 sau ai celor pentru care evaluarea menționată la alin. (1) arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare își vor înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare. (3) Situațiile menționate la alin. (1) și (2), precum și la art. 5 sunt prezentate în tabelul prevăzut în anexa nr. 1a. (4) ISJ/ISMB vor soluționa orice situație legată de înscrierea la clasa pregătitoare sau la clasa I în interesul educațional al elevului și în limitele legii. (5) ISJ/ISMB au obligația de a transmite, cu celeritate, la Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS), informațiile referitoare la situațiile prevăzute la alin. (4) și la modalitățile de soluționare a acestora. Informațiile vor fi transmise pe faxul Direcției Generale Educație și Învățare pe Tot Parcursul Vieții (DGEÎTPV) și pe e-mail, inspectorului din DGEÎTPV responsabil cu monitorizarea procesului de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare și în clasa I în județul respectiv.

actualizare (update) :02 mart. 2012 : avocatii pierd pe banda, asa cum am prevazut, procesele cu Min. Educatiei. Am vazut deunazi pe sticla TV o doamna din Ilfov care se plangea ca nu mai e lasata sa-si aduca copilul la scoala germana din Bucuresti. Si era pe scarile tribunalului…

iata mai jos precizare de la un ispectorat al min. ed.:

 

4. La ce şcoală poate merge copilul în anul şcolar 2012-2013?
R. La fel ca în anii precedenti, fiecare locuintă este arondată unei şcoli de circumscriptie, care are obligatia de a şcolariza copilul, dacă parintii solicita şcolarizarea la acea şcoală.
Trebuie să ştiti că şcolarizarea copilului se poate face şi în altă unitate de învătământ decât cea la care este arondat domiciliul, dacă parintii solicita acest lucru, în limita locurilor disponibile la acea unitate de învătământ. Dacă la respectiva unitate de învătământ există mai multe cereri decât locuri disponibile, departajarea se va face cu transparentă şi echitate, pe baza unor criterii clare. (Vezi alin. 8)

6. Poate copilul meu să meargă la altă şcoală decât cea la care este arondată locuinta?
R. Da. Puteti opta pentru o altă şcoală decât cea la care sunteti arondat, în perioada prevăzută de calendarul înscrierii (în perioada 20-27 martie)….

8. Cum se va face departajarea copiilor care solicită înscrierea în altă şcoală decât cea la care este arondat domiciliul în situatia în care sunt mai multe solicitări decât numărul de locuri disponibile?
R. În situatia în care pentru o anumită şcoală sunt mai multe solicitări decât numărul de locuri disponibile după înscrierea copiilor din circumscriptia şcolară respectivă, departajarea copiilor înscrişi se va face în raport cu următoarele criterii: a) existenta unui certificat medical de încadrare  în grad de handicap; b) existenta unui document care dovedeşte că elevul este orfan de ambii părinti sau provine de la o casă de copii; c) existenta unui document care dovedeşte că este orfan de un părinte sau provine dintr-o familie monoparentală; d) existenta unui document care dovedeşte că unul dintre părinti este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat în învătământ; e) existenta unui frate/a unei surori a candidatului înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învătământ la care se solicită înscrierea.
Unitătile de învătământ pot stabili criterii specifice, pe lângă cele obligatorii de mai sus, în cazul în care există mai multi copii care nu pot fi departajati de criteriile anterioare. Este interzisă includerea printre criteriile specifice a oricăror tipuri de teste, examene, etc. Stabilirea criteriilor specifice se face la începutul perioadei de înscriere şi se anuntă public. Modificarea lor ulterioară este interzisă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: