Pe Cer E Soare

Just another WordPress.com weblog

Testamentul lui Sergiu Nicolaescu

Posted by peceresoare pe 10 ianuarie 2013


Sergiu Nicolaescu : Data şi locul naşterii : 13 aprilie 1930, Târgu-Jiu, Gorj
Părinţii: mama: Sevastiţa Cambrea, tatăl: Pantelimon Nicolaescu (Nicola)

„testamentul” l-am gasit printre randurile unuia dintre ultimele sale interviuri:

” … am făcut şi filme străine în România: 27 de filme europene şi unul american.
Mihai Viteazul” a şi ajuns la un moment dat pe locul III într-un top al filmelor istorice, realizat de IMDB. Americanii mă studiază la facultate…
… aveam o bătălie. Romanii cu dacii. Le-am vorbit cinci minute romanilor, cinci minute dacilor, le-am explicat de ce luptă. Apoi le-am spus „Acuma porniţi!”. Şi au pornit. Mi-a luat două ore să-i despart.
Toate armele văzute în filmele mele erau arme adevărate. Ni le punea Armata la dispoziţie. Avea Armata Română nişte depozite uluitoare. Din primul război mondial, din al doilea război mondial. Uniforme, puşti, tunuri. Acum nu mai există nimic. Ni-mic. Armele vechi ori s-au aruncat la fier vechi, ori s-au vândut colecţionarilor din Occident. S-a ales pulberea, praful.
Astăzi, dacă ai 15.000 de spectatori – e un film mare!
Eu sunt un luptător şi voi lupta până în ultima clipă.

Voi încerca să fac lucrurile aşa cum le fac eu, pentru că le-am făcut bine… 
… visul vieţii mele s-a împlinit în 1989, când am făcut Revoluţia. Şi am fost mândru că am făcut această Revoluţie. Din păcate, ce s-a întâmplat pe urmă e un dezastru pentru ţara asta. Importăm cartofi, când noi aveam cartofii de Braşov, care erau senzaţionali. Importăm fructe, când noi aveam mere, struguri. Nu mai producem nimic, nici în agricultură, nici în uzine. Făceam avioane, vapoare. Am avut o flotă uriaşă, a şaptea ca mărime în lume. Din toate lucrurile astea nu mai există nimic.
Deşi sunt un luptător şi nu mă sperie nimic, acum nu mai am cu cine să mă lupt. Mă omoară timpul pierdut şi neputinţa. Ce ştiu eu să fac, nu mai pot face.
Înainte aveam şi liceu de cinematografie. Acum există nişte institute, care mai mult amăgesc oamenii decât îi învaţă.
Eu cred în viitor, cred în tineret, pentru că şi eu am fost tânăr. Şi nici eu nu m-am lăsat învins, stăpânit, nici chiar de comunism, căruia i-am rezistat. Deşi am avut o „origine socială proastă”, m-am impus. Prin meserie, prin profesie. Şi eram respectat. De exemplu, Ceauşescu, în 1979, la un consiliu al partidului a vorbit despre un film de-al meu şi a spus despre el că e o ruşine pentru ţăranul român. Era vorba de „Nea Mărin miliardar”. Iar Virgil Trofin, care era de faţă, a adăugat că e o bătaie de joc la adresa ţăranului. La care Gogu Rădulescu, care era un intelectual, a precizat: „e bătaie… pe bilete”.

Îmi amintesc că eu nu ieşisem încă peste graniţă până la vârsta de 33-34 de ani, când un film de-al meu a ajuns la Cannes. Era „Memoria trandafirului”, un scurtmetraj. Americanii au spus „cumpărăm acest film, dar să vină regizorul, să-l vedem.” A dat telefon de acolo cineva şi m-a chemat ministrul, Constanţa Crăciun: „De ce ai dosarul prost?”, „Doamnă, tatăl meu a fost burghez. Pe 5 ianuarie 1948 a fost arestat, a făcut Canalul. Asta e.” A deschis sertarul şi mi-a dat biletul de avion şi paşaportul. I-am mulţumit, am plecat. Aveam motocicleta jos. Era ceva pe vremea aia să ai o motocicletă… Cred că am fost al treilea motociclist în Bucureşti.

Greşeala din 1989 a fost o greşeală pe care am avut-o şi în timpul comunismului. În timpul comunismului era proletcultismul. Acum e tupeul, obrăznicia. Când pui un om nepregătit într-o funcţie, trebuie să aibă calităţi native excepţionale pentru a face faţă. Aşa se întâmpla în proletcultism. Un muncitor era luat şi era pus şeful unei întreprinderi, al unei instituţii. Dar muncitorul român avea bun simţ. Majoritatea celor care au ocupat funcţii aveau bun simţ şi se înconjurau de oameni buni care să ia hotărâri bune. Iar lucrurile mergeau înainte. Încet, dar mergeau. Acum, oameni fără meserie sunt puşi în funcţii foarte mari. Şi se fac nişte averi aşa… În douăj’ de ani au făcut unii averi mai mari decât în Statele Unite. 
Dar Revoluţia a fost făcută, de fapt, de muncitori. În 22 la Bucureşti au ieşit muncitorii. La Timişoara – pe 20. Au ieşit sute de mii de muncitori, din două schimburi. S-au întîlnit şi au spus „mergem”. Iar Ceauşescu a fost informat că vin sute de mii de muncitori. Muncitori! Nu putea să tragă în ei. Când au venit, au strigat „Jos comunismul! Fără comunişti!” Deşi, aparent, era regimul lor, al muncitorilor.
(acum) in politică au venit o grămadă de neaveniţi, înlocuindu-i pe foştii comunişti. Nişte neaveniţi care au distrus România, au făcut pulbere ţara asta. Vindem tot şi cumpărăm orice, dar nu mai producem nimic.

Va fi greu. Vor trebui câteva generaţii până să se schimbe sistemul…

Dar eu cred că vor veni români de-ai noştri care să ne ridice din nou moralul, dorinţa de a face, nu dorinţa de a pleca.

Acum nu văd o cale. Nici măcar în domeniul meu nu văd o cale, o lumină la capătul tunelului, o speranţă. Căci dacă vezi o sclipire undeva, o speranţă, te duci spre ea. Dar nu văd. A, că ne amăgim cu minciuni, asta da. Suntem specialişti în asta, mincinoşi din naştere, toţi. Dar cred că ne vom reveni.

Îmi amintesc de un moment de genul ăsta, pe care nu l-am apucat eu tocmai bine, eram prea copil, dar care a înviorat poporul român. Mă gânesc că aşa cum a apărut atunci, aşa o să apară şi acum. Trebuie să vină un conducător merituos, capabil, trebuie să vină un om de excepţie.

Un Mihai Viteazul?

Da.

Vedeţi vreun Mihai Viteazul printre conducătorii de azi?

Încă nu…”

interviul integral pe: playboy.ro

P.S. – am citit pe Dilema Veche un comentariu despre domnul Sergiu, scris de un iranian , pe care va invit sa-l cititi :

Ultimul erou de acţiune al epocii Ceauşescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: