Pe Cer E Soare

Just another WordPress.com weblog

Aaron Swartz, un celebru pusti de 26 ani, s-a sinucis. SOPA a castigat !

Posted by peceresoare pe 14 Ianuarie 2013


sir Tim Berners-Lee, inventatorul internetului, despre acest pas  :  „Aaron este mort. Rătăcitori ai lumii, ne-am pierdut un bătrân înțelept. Hackeri pentru dreptate, suntem cu unul mai putin. Părinți, ne-am pierdut un copil. Haideti să plângem. Aaron dead. World wanderers, we have lost a wise elder. Hackers for right, we are one down. Parents all, we have lost a child. Let us weep.”           

Aaron Swartz, a fost un programator și un activist în fruntea campaniei pentru libertatea informatiei gratuite in beneficiul tuturor utilizatorilor de internet. Un personaj nelinistit, care a renunțat la universitate după numai un an, Swartz,  în scurta sa  viata a fost implicat în mai multe companii, grupuri de presiune și, în 2011, a fost acuzat de furtul unor articole științifice dintr-o arhiva online a Massachusetts Institute of Technology (MIT ). 

Aaron Swartz Photo: AP

Aaron Swartz Photo: AP

Acuzarea afirmase ca în noiembrie 2010 Swartz a intrat în  sistemul MIT și a furat aproape cinci milioane de documente de la JSTOR (Jurnalul de stocare), o bibliotecă digitală de articole din peste 1000 de reviste academice aflata la dispoziția publicului numai pe bază de abonament. Potrivit procurorilor, Swartz a conectat clandestin un laptop la rețeaua de calculatoare MIT; scopul său a fost de a publica documentele pe site-urile de filesharing. Swartz a pledat nevinovat la acuzații și urma să fie judecat luna viitoare. Dacă ar fi fost gasit vinovat risca o condamnare de 35 de ani închisoare și 1 milion dolari in amenzi.

Nu toata lumea a fost încantată cu urmărirea penală: JSTOR a refuzat să depună plângere, iar recent, a anunțat că va face disponibile cu titlu gratuit 1200 articole. Cu toate acestea, Carmen Ortiz, procurorul de Massachusetts, a justificat punerea sub urmarire penala afirmand: „Furtul este furt, si atunci cand utilizezi comenzile unui calculator sau atunci cand spargi lacate cu ranga, și dacă iei documente sau dolari.”

Aaron Swartz s-a născut pe 8 noiembrie 1986, și a crescut in Highland Park, Illinois. Tatăl său a condus o companie de software, Aaron crescand printre calculatoare. La numai 14 ani, a fost implicat în crearea de RSS (Rich Site Summary), un grup de formate de Web, utilizate pentru a publica actualizari ale saiturilor, cum ar fi intrările de blog, titluri de știri, audio și video într-un format standardizat.
Dupa numai un an de la Universitatea Stanford, el a decis să-si intrerupa studiile sale pentru a fonda o companie de software, Infogami, care în 2005 a fuzionat cu site-ul de divertisment Reddit. La sfârșitul anului 2006 a fost vândut la Reddit Conde Nast, care detine revista Wired tehnologie. Swartz a mai lucrat un timp la REDDIT  iar la începutul lui 2007, a devenit co-fondator al Jottit, un site de internet care îi ajută pe oameni să-si creeze propriile lor pagini web.

În 2010-2011 Aaron Swartz a activat la Universitatea Harvard – Centrul de Etică Edmond Safra J. De asemenea, a lucrat la MIT cu Sir Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web, contribuind la dezvoltarea și popularizarea standardelor pentru schimbul de date. Swartz a fost co-fondator al grupului de presiune Cerem Progres, care a luptat  împotriva cenzurii pe internet.
Swartz a scăpat de un proces în 2008, când a scris un program pentru a descărca gratuit 20 milioane de pagini de documente de la Acces Public la inregistrarile electronice ale Curtii de justitie (PACER), o bază de date a documentelor judiciare federale despre care el credea ca ar trebui să fie puse la dispoziția publicului gratuit. Cu acea ocazie, autorităţile au decis să nu ia nicio masură împotriva lui.

Swartz, care suferea de depresie, a fost găsit de prietena sa, mort în apartamentul lor din New York, medicii legisti afirmând că s-a spânzurat. Într-o declaraţie familia a spus: „Angajamentul lui Aaron pentru justiția socială a fost profund, și a definit viața lui. El a fost esențial pentru înfrângerea unui proiect de lege care cenzura internetul, el a luptat pentru un sistem politic deschis, mai democratic si mai responsabil, și a ajutat la crearea, construireaunei game amețitoare de proiecte academice care au prelungit domeniul de aplicare și accesibilitatea a cunoștințelor umane . Scrisul său profund uman a atins inimile și mințile de-a lungul generațiilor și continentelor. El a câștigat prietenia a mii și respectul și sprijinul a milioane. El a folosit abilitățile sale prodigioase de programator și tehnolog nu pentru a se îmbogăți, ci pentru a face internetul un loc mai bun și lumea mai echitabilă, ” De asemenea, au afirmat că moartea lui a fost „pur și simplu nu o tragedie personală „ci, ,” produsă de un sistem de justiție penală plin de intimidare și o urmărire penală exagerată „, iar ” deciziile luate de către oficialii de la biroul procuraturii din Massachusetts și cei de la MIT au contribuit decisiv la moartea sa „. … „Biroul procurorului SUA a desfășurat o serie de acuzatii extrem de dure, care presupun peste 30 de ani de închisoare, pentru a pedepsi o presupusă crimă care nu a avut victime. Iar MIT , spre deosebire de JSTOR, a refuzat să retragă acuzatiile aduse lui Aaron și principiilor lui cele mai de preţ.”

Aaron despre depresie : ” … Fața ta cade. Poate plângi. Te simţi lipsit de valoare.  Te întrebi dacă merită să mergi înainte. Tot ce gandești despre asta pare sumbru – lucrurile pe care le-ai făcut, lucrurile pe care sperai să le faci, oamenii din jurul tău. Vrei să stai în pat și să păstrezi luminile stinse. Starea de spirit depresivă este chiar așa, numai că nu există motiv pentru care apare și nu mai pleacă orice ar fi. Te duci afară să iei niște aer proaspăt sau să strângi in braţe pe cineva iubit dar nu te simţi mai bine, doar mai supărat pentru că ţi-e imposibil să simţi bucuria pe care toată lumea pare s-o simtă. Totul devine colorat de tristeţe.

În cel mai bun caz, îți spui că gândirea ta este irațională, că aceasta este pur și simplu o tulburare a stării de spirit, care ar trebui să mearga mai departe cu viaţa ta. Dar, uneori, (starea) asta-i mai rău. . Te simţi ca și cum dâre de durere iţi aleargă prin cap, îţi bat corpul și cauţi o cale de scapare, dar nu găsesti. Și asta e una din formele mai moderate. Așa cum George Scialabba a spus-o, „cineva cu depresie acută nu simte că ar fi bolnav, se simte ca fiind torturat … durerea nu este localizată, rulează de-a lungul fiecare nerv, un foc neconsumat … nu pot să cred că se va termina vreodată, sau că altcineva a simțit cândva așa ceva.  

Economistul Richard Layard, după ce enuntă faptul că obiectivul politicii publice ar trebui să fie maximizarea fericirii, isi pune problema sa afle cel mai mare obstacol în calea fericirii, astăzi. Concluzia lui: depresia.  Depresia provoaca aproape jumătate din toate dizabilitățile, afectand unul din șase oameni, cauza depresiei fiind in special nefericirea si nu sărăcia.

Și (important pentru politica publică) terapia cognitiv-comportamentală are o rată de succes pe termen scurt de 50%. Din păcate, depresia (la fel ca si alte boli mentale, în special dependența) nu este văzută ca suficient de „reală” pentru a merita investiţii ca in cazul cancerului la sân (1 la 8) sau SIDA (1 la 150). …

Deci, sper că mă veti ierta pentru ca nu am facut mai mult. Și hei, ar putea fi mai rău …” scria pustiul asta in November 27, 2007

Aaron Swartz, născut la 08 noiembrie 1986, a murit pe 11 ianuarie 2013 … RIP

mai multe despre psihoterapia_cognitiv_comportamentala

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: