Pe Cer E Soare

Just another WordPress.com weblog

Bacteriile cariilor dentare au evoluat cu diversificarea alimentatiei

Posted by peceresoare pe 18 februarie 2013


Vanatorii-culegatori din mezolitic, care trăiau cu o alimenatie dominata de carne – fara cereale, aveau gurile mult mai sănătoase decat le avem noi astăzi, aproape fără boli asociate și gingii mult mai sanatoase, este concluzia unui recent studiu genetic al dentitiei umane dea lungul timpului. O echipa internationala de cercetatori impreuna cu Australian Centre for Ancient DNA, University of Adelaide, publica rezultatele in Nature Genetics.

Cercetatorii au extras ADN-ul din tartrul dentar gasit pe dantura a 34 cranii umane, preistorice, din nordul Europei, și au depistat  schimbări în natura bacteriile orale ale ultimilor vanatori-culegatori din neolitic, fata de cele ale agricultorilor medievali sau cele ale oamenilor moderni. „Tartrul dentar reprezinta singura sursa conservata si ușor accesibila pentru identificarea bacteriilor umane”, spune unul dintre autorii principali, Dr. Christina Adler, lector asociat în stomatologie la Universitatea din Sydney. (pentru toata traducerea © peceresoare.wordpress.com )

Echipa de cercetatori a descoperit ca structura si compoziția bacteriilor s-a modificat, initial la introducerea agriculturii și, din nou acum 150 de ani, în timpul Revoluției Industriale. Spre deosebire de dieta vanatorului-culegator primitiv sau de dieta primilor agricultori, dieta modernã plinã de glucide și zaharuri rafinate oferã conditii prielnice bacteriilor cauzatoare de carii astfel ca ele au ajuns sa fie dominante in cavitatea bucala a omului modern.

„Ceea ce am descoperit a fost ca grupurile timpurii [vânătorii-culegători] au avut într-adevăr frecvențe mult mai mici pentru oricare dintre bacteriile cauzatoare de boli ale cavitatii bucale, comparativ cu ceea ce vedem astăzi iar numărul de specii de bacterii din gura unei persoane, sau diversitatea acestora, era mult mai mare în trecut „, spune Adler. „Dacă aveau o mai mare diversitate bacteriana înseamnă că gurile acelor oameni erau mai rezistente și, probabil, mai puțin susceptibile de a dezvolta boli.”

Bolile gingiilor si sanatatea inimii 

Craniul descoperit in sud-estul Bulgariei, la Provadia – cea mai veche asezare umana din Europa – data aprox. 4700 i.e.n. (B.C.)

Cu toate acestea, în timp ce cercetatorii au observat că bacteriile asociate cariilor dentare, cum ar fi Streptococcus mutans au devenit dominante incepand cu perioada Revoluției Industriale, frecvența bacteriilor asociate cu boli parodontale, cum ar fi gingivita nu s-a schimbat prea mult de când a început agricultura.

Acest lucru poate avea implicatii asupra teoriei că bolile gingiilor si bacteriile asociate sunt un factor care contribuie semnificativ la creșterea riscurilor bolilor cardiovasculare si a placilor aterosclerotice, spune un co-autor, profesorul Alan Cooper, director al Centrului Australian pentru ADN Antic. Acesta a mai sugerat că inflamațiile permanente de-a lungul gingiilor duc la boli cardiovasculare.

Prezenta bacteriilor Porphyromonas gingivalis [care provoacă gingivita] este asociată si direct proportionala cu rata bolilor cardiovasculare …

Rezultatele sunt, fără îndoială, o veste bună pentru adepții așa-numitei „diete paleolitice” – bogata in carne, scăzuta în cereale.

vezi si „metoda Dukan”

sursa articolului : ABC Science

traducere si adaptare pentru limba romana – © peceresoare.wordpress.com

MARE ATENTIE : fumatul cauzeaza boli gingivale si „tine de cald” bacteriilor anaerobe din cavitatea bucala. STOP FUMATULUI. NU MAI FUMATI !

traducere si adaptare pentru limba romana – © peceresoare.wordpress.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: