Pe Cer E Soare

Just another WordPress.com weblog

Cutermurele din Izvoarele Galati – Punct de vedere preliminar al Institutului Geologic al Romaniei

Posted by peceresoare pe 17 Octombrie 2013


sursa : http://www.geology.ro/wp-content/uploads/2013/10/Izvoarele_PV_preliminar-IGR.pdf

Raportul, extrem de interesant, contine 25 pagini : text, imagini si harti – il gasiti pe linkul de mai sus

” … Cauzele posibile ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele-Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice. Cele naturale sunt asociate direct amplasarii acestor localitati peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri si pietrisuri), ce alcatuiesc partea superioara a pachetului de depozite ce revin stratigrafic Pliocenului superior si Cuaternarului inferior (Pleistocenului inferior). …

Dintre cauzele antropice se evidentiaza clar posibilele fenomene de tasare diferetiala a terenurilor, datorate exploatarii de petrol si gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenta pe care se afla amplasate si localitatile Izvoarele si Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe aceasta structura cit si actualele sonde de extractie amplasate spre est, in zona localitatilor Negrea si Schela pot fi avute in vedere cauze antropice de modificare a suprafetei terenului. Acest fapt este posibil, avind in vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separa nivele nisipoase cu petrol si gaze. O activitate de extractie bazata si pe sonde injectie ar amplifica aparitia unor fenomene de instabilitate in tot acest areal. … „

conform ultimului raport INFP (INFP.RO – RAPORT 15 OCT 2013) :

Activitatea seismica din zona Galati, identificată ca un eveniment de tip “roi seismic” a debutat la data de 23 septembrie 2013 continuand si in prezent.
Prin roi seismic se intelege : grupari de cutremure de magnitudini apropiate, nediferentiindu-se un soc principal. Roiurile seismice se produc in conditiile in care tensiunea acumulata se descarca printr-o structura deosebit de neomogena.
Mai mult de 250 de cutremure s-au produs in zona, 19 evenimente cu ML>3 si 40 cu ML>2. Activitatea seismica a scazut incepand cu data de 9.10.2013, frecventa de producere fiind mult mai mica iar magnitudinile seismelor sub 2.5.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: