Pe Cer E Soare

Just another WordPress.com weblog

În vizită la Expoziția Universală din 2014 – Isaac Asimov

Posted by peceresoare pe 5 ianuarie 2014


traducere peceresoare după varianta originală : August 16, 1964 – Isaac Asimov – New York Times – varianta originala

surse statistice : http://www.census.gov/popclock/

n.tr. – semidocților care au comentat recent presupunerile (previziunile, anticipările, prognozele) lui Asimov ca pe niște citiri în palmă sau în zațul de cafea le amintesc ca Isaac Asimov nu a fost nici Nostradamus, nici baba Vanga, nici Arsenie Boca și nici vreun cioplitor de calendar maiaș. 

și acum textul în limba Română:

Expoziția Universală New York -1964 este dedicată „Păcii prin înțelegere.” Întrezărim lumea de mâine fără războiul termonuclear. Și de ce nu? În cazul în care un război termonuclear are loc, nu merită să mai discutăm despre viitor. Așa că haideți să lăsăm rachetele să dormiteze veșnic pe rampele lor și haideți să observăm ceea ce ar putea veni în lumea ne – atomizată a viitorului.

Ce urmează să vină, prin ochii expoziției, cel puțin, este minunat. Direcția în care omul călătorește este privită cu speranță puternică, nicăieri mai mult decât în pavilionul General Electric. Acolo publicul se rotește printre patru scene, fiecare populate de manechine vesele, realiste care se mișcă și vorbesc cu o instalație care, într-un minut și jumătate, vă convinge că sunt în viață.

Scenele, fixate în sau apropiat de anii 1900, 1920, 1940 și 1960, arată progresele aparatelor electrice și schimbările pe care le aduc în viață. Mi-au plăcut enorm și doar am regretat că nu au realizat și scene din viitor. Cum va fi viața, să zicem, în 2014 AD, 50 de ani de acum? Cum va fi Expoziția Universală din 2014?

Nu știu, dar pot presupune.

Un gând care-mi vine în minte este că oamenii vor continua să se retragă din natură cu scopul de a crea un mediu care să li se potrivească mai bine. Până în 2014, panouri electroluminescente vor fi în utilizate în mod obișnuit. Pereți și plafoane vor străluci încet, și într-o varietate de culori, care se va schimba printr-o o simplă apăsare de buton.

Necesitatea geamurilor va fi nu mai mult decât o atingere arhaică și ,chiar și atunci când sunt prezente, vor fi polarizate pentru a bloca radiațiile solare puternice. Gradul de opacitate a sticlei poate fi modificat în mod automat, în conformitate cu intensitatea luminii care cade pe aceasta.

La expoziție există o casă subterană, care este un semn al viitorului. Chiar dacă ferestrele sale nu sunt polarizate, ele pot modifica, totuși, „peisajul”, schimbând iluminarea. Casele subterane din zonele suburbane, cu temperaturi ușor de controlat, libere de vicisitudinile vremii, cu aer curat și lumină controlată, ar trebui să fie destul de comune. La Expoziția Universală New York din 2014, pavilionul FUTURAMA al General Motors poate prezenta și perspectivele unor orașe complet subterane, cu grădini de legume la lumină forțată. Terenurile de la suprafață  vor fi date pentru agricultură la scară largă, pășunat și parcuri, cu mai puțin spațiu irosit de ocupare umană reală.

Gadgeturile vor continua să scutească oamenii de muncile obositoare. Bucătăriile vor fi concepute să pregătească „auto-mâncărurile,” să încălzească apa și să facă cafeaua, să prăjească feliile de pâine, să facă ouă ochi sau să bată ouăle, să prăjească șunca, și așa mai departe. Micul dejun va fi „comandat”, cu o noapte înainte, să fie gata la o anumită oră în dimineața următoare. Prânzuri și cine complete, cu alimente semipreparate, vor fi stocate în congelator, gata pentru procesare. Bănuiesc, totuși, că, chiar și în 2014, va fi încă recomandabil să ai un mic colț în bucătărie, unde mesele mai personale pot fi preparate manual, mai ales atunci când invitații sunt pe cale să ajungă.

Roboți nu vor fi obișnuiți în 2014, dar ei vor exista. Standul IBM în expoziția din ’64 nu a avut roboți, dar este dedicată calculatoarelor, care sunt prezentate în toată complexitatea lor uimitoare, în special în sarcina de a traduce din rusă în limba engleză. Dacă mașinile sunt așa inteligente astăzi, de ce nu pot fi și peste 50 ani? Vor fi astfel de calculatoare, mult mai miniaturizate, care vor servi drept „creierul” roboților. De fapt, standul IBM la Expoziția Universală din 2014 ar putea avea, ca unul dintre principalele exponate, o servitoare robot solidă, stângace, lentă, dar capabilă în general, să apuce, să aranjeze, să curățe și să manipuleze diferite aparate. Va amuza, fără îndoială, vizitatorii expoziției împrăștierea resturilor pe podea, pentru a vedea robotul cu mișcări greoaie adunând și clasificând resturile ca „bune de aruncat” sau „bune de reținut” (Roboții pentru muncile grădinii își vor fi făcut, de asemenea, simțită prezența).

General Electric la Expoziția Universală din 2014 va prezenta filmele 3-D cu „Robotul din viitor,” pregătit și simplificat, construit să curățe și să efectueze toate sarcinile cu rapiditate. (Nu va fi o așteptare de trei ore, la rând, pentru a  vedea filmul, pentru că unele lucruri nu se schimbă niciodată.)

Aparatele din 2014 nu vor avea nici cabluri electrice, pentru că vor fi alimentate de baterii de lungă durată, care rulează pe radioizotopi. Izotopii nu vor fi scumpi pentru că ei vor fi produși de centralele nucleare, care, până în 2014, vor furniza mai bine de jumătate din nevoile de energie ale omenirii. Iar, odată ce bateriile vor fi consumate, vor fi eliminate doar prin agenții autorizați ai producătorului.

Și centralele atomice experimentale de fuziune, vor exista deja în 2014. (Chiar și astăzi, o mică, dar veritabilă explozie de fuziune, este demonstrată în standul G.E. de la expo 1964) Stații solare de mare putere vor fi, de asemenea, în funcțiune într-un număr de zone deșertice și semi-deșertice – Arizona, Negev, Kazahstan. În zonele mai aglomerate, dar înnorate și poluate, energia solară va fi mai puțin practică. Un stand la expoziția din 2014 va arăta modele de centrale electrice în spațiu, colectarea luminii solare prin intermediul unor dispozitive parabolice imense de focalizare  și radiind energia astfel colectată pe pământ.

Lumea peste 50 de ani va fi redusă și mai mult. În 1964, exponatul G.M. descrie, printre altele, „fabrici de construcții de drumuri” la tropice și, mai aproape de casă, autostrăzi aglomerate de-a lungul care autobuze lungi deplasează pe benzi centrale speciale. Este foarte probabil ca autostrăzile, cel puțin din cele mai avansate zone ale lumii, vor fi trecut de vârf în 2014, și va fi un accent tot mai mare pe transportul care face un contact cât mai puțin posibil cu suprafața de rulare. Vor exista avioane, desigur, dar chiar și deplasările pe teren vor fi la o distanță un picior sau două de la sol. Vizitatorii din 1964 pot călători acolo într-o „aquafoil”, care se ridică pe patru piloni și plutește deasupra apei cu un minim de frecare. Acest lucru este cu siguranță un decalaj. Până în 2014 cele patru picioroange vor fi înlocuite cu patru jeturi de aer comprimat, astfel încât vehiculul nu va mai avea nici un contact cu suprafețele, fie ele lichide sau solide.

Jeturi de aer comprimat vor ridica, de asemenea, vehiculele de teren pe autostrăzi, care, printre altele, va reduce problemele de pavaj sau asfaltare. Pământul sau peluzele netede nivelate se vor comporta la fel de bine ca și drumurile asfaltate. Podurile vor fi, de asemenea, de o mai mică importanță, din moment ce mașinile vor fi capabile să  traverseze apa cu jeturile lor, deși ordonanțele locale vor descuraja practica.

Mult efort va fi depus în proiectarea vehiculelor cu „creier-robot”, astfel încât pot fi stabilite pentru anumite destinații și fără a implica interferențele reflexelor lente ale unui șofer uman. Bănuiesc că una dintre cele mai importante atracții ale Expoziției din 2014 vor fi plimbările cu mașini mici, robotizate, care vor manevra prin mulțime, la nivel de două-picioare, automat evitându-se reciproc.

Pentru deplasările pe rază scurtă, trotuarele în mișcare (cu bănci pe ambele părți, cameră pentru în picioare pe centru) își vor face apariția în secțiuni din centrul orașelor. Acestea vor fi ridicate deasupra traficului. Traficul va continua (pe mai multe nivele, în unele locuri) doar pentru că parcare va fi înafara străzilor iar că cel puțin 80 la sută din livrările cu camioane vor fi la anumite centre fixe de pe centura orașului. Tuburi de aer comprimat vor transporta mărfuri și materiale deasupra întinderilor locale iar dispozitive speciale vor realiza transferurile către destinațiile specifice atracțiilor orașului.

Comunicațiile vor deveni imagine – sunet și veți vedea la fel de bine cum auziți persoana de la telefon. Ecranul poate fi folosit nu doar pentru a vedea persoanele pe care le sunați, dar, de asemenea, pentru a studia documente și fotografii și pentru a citi pasaje din cărți. Sateliții sincroni, plutind în spațiu, vor face posibilă pentru tine apelarea oricărui loc de pe pământ, inclusiv a stațiile meteorologice din Antarctica (prezentate în splendoarea rece, ca parte a standului General Motors 1964).

Din această cauză, veți fi capabili să ajungeți la cineva aflat în coloniile lunare, legat de care General Motors pune pe un ecran  vehicule impresionante (în formă de model), cu anvelope mari și moi care pot aborda terenul accidentat, existent pe satelitul natural.

Orice număr de convorbiri simultane între Pământul și luna pot fi gestionate prin fascicule laser modulate, care sunt ușor de manipulat în spațiu. Pe pământ, cu toate acestea, razele laser trebuie să fie conduse prin tuburi din material plastic, pentru a evita interferențele materiale și atmosferice. Inginerii vor mai lucra la această problemă și în 2014.

Conversațiile cu luna vor fi un pic incomode, din cauza celor 2,5 secunde care trebuie să treacă între apelare și răspuns (atât este necesar luminii pentru a face drumul dus-întors). Conversațiile similare cu Marte vor avea o întârziere de 3,5 minute chiar și atunci când Marte se află la cel mai apropiat punct. Cu toate acestea, până în 2014, doar nave fără pilot vor ateriza pe Marte, deși o expediție cu echipaj va fi trimisă după, iar în 2014 Futurama va arăta un model al unei colonii proiectate pentru Marte.

Cât despre televiziune, ecranele de perete vor înlocui monitoarele existente, iar cuburi transparente vor face vizionarea tridimensională posibilă. De fapt, la Expoziția Universală din 2014 va fi un astfel de televizor 3-D, în mărime naturala, pe care va fi urmărit un spectacol de balet. Cubul se va învârti lent pentru vizualizarea din toate unghiurile.

Se poate merge la infinit cu această extrapolare fericită, dar nu totul este roz.

Cât am stat la rând așteptând să intru în standul General Electric din 1964, m-am trezit holbându-mă la un panou sumbru Equitable Life, numărând populația Statelor Unite, (peste 191 milioane), în creștere cu 1 la fiecare 11 secunde. În intervalul pe care mi l-am petrecut în interiorul pavilionului G.E. , populația americană a crescut cu aproape 300 și populația lumii cu 6.000.

În 2014, este foarte probabil ca populația lumii să fie 6.5 miliarde (n.tr. populația actuală = 7,14 mld. oameni) și populația din Statele Unite 350 milioane (n.tr. populația actuală = 317 mil. oameni). Boston-Washington va deveni zona cea mai aglomerată raportată la suprafață, formând un singur oraș cu o populație de peste 40.000.000.

Presiunea populației va forța penetrarea tot mai mare a zonelor deșertice și polare. Cel mai surprinzător și, uneori, încurajator, 2014 va vedea un început bun făcut prin colonizarea platourile continentale. Locuințele subacvatice vor atrage pe cei cărora le plac sporturile de apă și vor încuraja, fără îndoială, mult mai eficient exploatarea resurselor oceanice, atât ca produse alimentare cât și minerale. General Motors prezintă, la pavilionul 1964, modelul unui hotel subacvatic care ar putea fi numit o delicatesă de lux. Expoziția Universală din 2014 va expune orașe în adâncul mării cu linii de batiscafuri care transportă oameni și provizii peste și în abis.

Agricultura obișnuită va ține pasul cu mare dificultate și vor fi „ferme” orientate către mai eficientele micro-organisme. Produsele procesate din drojdii și alge  vor fi disponibile într-o varietate de arome. Expoziția din 2014 va cuprinde un bar de alge la care vor fi servite „pseudo-curcan” și „pseudo-friptură”. Nu va fi deloc rău (dacă poți acoperi aceste prețuri premium), dar nu va fi o rezistență psihologică considerabilă la o astfel de inovație.

Deși tehnologia va ține în continuare pasul cu populația până în 2014, aceasta va fi doar printr-un efort suprem și însă cu un succes parțial. Nu toată populația lumii se va bucura de lumea gadget-urilor viitorului pe deplin. O parte mai mare decât în ​​prezent va fi lipsită și, deși ei pot sta mai bine material, decât în ​​prezent, aceștia vor fi în continuare în urmă în comparație cu porțiunile avansate ale lumii. Ei, relativ, vor da înapoi.

Și nici tehnologia nu poate ține pasul cu creșterea populației, în cazul în care această creșterea rămâne necontrolată.  Luați în considerare Manhattan, anul 1964, care are o densitate a populației de 80.000 per kilometru pătrat pe timp de noapte și de peste 100.000 per kilometru pătrat în timpul zilei de lucru. Dacă tot pământul, inclusiv Sahara, vârfurile din Himalaya, Groenlanda, Antarctica și fiecare kilometru pătrat ale fundul oceanului, la cel mai adânc abis, ar fi ca și Manhattan la amiaza unei zile lucrătoare, cu siguranță veți fi de acord ca nici o modalitate de a sprijini o astfel de populația nu poate fi concepută. De fapt, sprijinul ar eșua cu mult înainte ca lumea sa ajungă la  statisticile din Manhattan.

Ei bine, populația pământului este acum de 3 miliarde și se dublează la fiecare 40 de ani. Dacă această rată de dublare merge necontrolată, apoi vom avea o lume tip Manhattan în doar 500 de ani. Tot Pământul va fi un singur sufocat Manhattan prin 2450 AD și societatea se va prăbuși cu mult înainte de asta!

Există doar două modalități generale de a preveni acest lucru: (1) creșterea ratei de deces; (2) reducerea ratei natalității. Fără îndoială, lumea lui 2014 va fi fost de acord cu privire la această ultimă metodă.  Într-adevăr, utilizarea tot mai mare de dispozitive mecanice pentru a înlocui inimile bolnave și rinichii, repararea rigidizării arterelor și a ruperii nervilor va reduce rata de deces și mai mult și va ridica speranța de viață în unele părți ale lumii, la vârsta de 85.

Va fi, prin urmare, o propagandă la nivel mondial în favoarea controlului nașterilor prin metode raționale și umane și, până în 2014, fără îndoială, va avea un efect serios. Rata de creștere a populației se va diminua dar, bănuiesc, nu suficient.

Una dintre cele mult mai serioase expuneri din 2014 , în consecință, va fi o serie de prelegeri, filme și materiale documentare la Centrul Mondial de control al populației (doar adulți, proiecții speciale pentru adolescenți).

Situația va fi mai serioasă prin progresele automatizării. Lumea din 2014 AD va avea puține locuri de muncă de rutină, locuri unde munca mașinilor sa nu poată înlocui orice ființă umană. Prin urmare, omenirea va fi devenit în mare măsură o rasă de ofertanți de mașini. Școlile vor fi orientate pe această direcție. Parte din standul General Electric de astăzi constă într-o școală a viitorului la care astfel de realități sunt prezente pe TV cu circuit închis și casete programate care ajută procesul de predare. Nu sunt doar tehnicile de predare care vor avansa, însă, de asemenea, obiectul se va schimba. Tuturor elevilor de liceu le vor fi predate fundamentele tehnicii de calcul, vor deveni competenți la aritmetică binară și vor fi instruiți la perfecțiune în utilizarea limbajului de programare dezvoltat, cum ar fi contemporanul „Fortran” .

Chiar și așa, omenirea va avea de suferit grav de boala plictiselii, o boală cu  răspândirea pe scară mai largă în fiecare an și în creștere ca intensitate. Acest lucru va avea consecințe mentale, emoționale și sociologice serioase, și îndrăznesc să spun că psihiatria va fi de departe cea mai importantă specialitate medicală în 2014. Puținii norocoși care pot fi implicați în muncile de creație de orice fel vor forma elita omenirii, pentru că ei singuri vor face mai mult decât să servească o mașină.

Într-adevăr, speculația cea mai sumbră pe care o pot face pentru 2014 AD este că, într-o societate unde domnește timpul liber, cel mai glorios din vocabular va deveni munca!

Lasă un comentariu